Nama Domain Perlu Dimiliki Oleh Semua Orang

27 Jun 2008 | Label: , , | |


Nama Domain Perlu Dimiliki Oleh Semua Orang

Yahoo.com dan Google.com adalah antara dua nama domain yang terkenal di Internet. Hampir semua pengguna Internet tahu akan dua nama ini dan tentunya menggunakan ia setiap masa bagi mencari maklumat dan komunikasi. Jika dahulu mempunyai nama domain merupakan satu yang khusus untuk organisasi seperti perniagaan dan kerajaan namun kini nama domain lebih mudah dan murah untuk dibeli.

Beli dengan Godaddy.com
http://cybermoney2u.blogspot.com/2008/06/godaddycom-affiliate-program.html

Mempunyai nama domain kini menjadi satu identiti yang perlu. Setiap daripada pengguna Internet perlu mempunyai nama domain bagi pelbagai keperluan. Sama ada nama domain dibeli untuk simpanan peribadi atau nama domain digunakan bagi tujuan perniagaan atau tujuan-tujuan lain. Dengan mempunyai nama domain, setiap perkara kini mempunyai identitinya tersendiri yang boleh dikaitkan dengan diri pemilik nama domain.

Malah terdapat kemudahan-kemudahan di Internet boleh dikaitkan dengan nama domain yang anda miliki. Anda boleh mempunyai alamat email sendiri dengan nama domain sendiri. Menulis blog yang mempunyai nama domain tersendiri khusus untuk diri anda. Itulah keperluan nama domain, menjadikan kehadiran anda di Internet lebih unik.

Dengan kemajuan teknologi Internet sekarang, nama domain semakin mudah dibeli daripada pelbagai syarikat yang dikhususkan bagi menjual nama domain.

Nama domain boleh dipelbagai dan yang penting adalah hujung nama domain tersebut. Sama ada .com .net .org .info dan pelbagai. bagi Malaysia penambahan .my bagi menunjukkan domain dibeli khusus untuk Malaysia. Contohnya .com.my .net.my .org.my

Bagi tujuan membeli domain ia boleh dibeli melalui Internet itu sendiri sama ada melalui laman web syarikat-syarikat yang menyediakan kemudahan membeli domain secara online. Sebagai contoh adalah Godaddy.com melalui laman

http://cybermoney2u.blogspot.com/2008/06/godaddycom-affiliate-program.html

Pembelian boleh dibuat melalui pembayaran kad kredit atau wang Internet seperti paypal.

Domain perlulah unik dan sewaktu pembelian sistem online akan menentukan nama domain tidak dimiliki oleh sesiapa dan sekiranya ada akan mencadangkan nama domain lain yang bersesuaian atau anda sendiri menentukan nama lain yang sesuai.

Setiap domain yang dibeli perlu mempunyai komputer pelayan (server) penyimpan nama domain atau DNS server. Bagi tujuan ini biasanya syarikat yang menyediakan kemudahan pembelian domain turut menyediakan kemudahan penyimpanan domain.

Bagi yang mahu mengendalikan nama domainnya sendiri boleh mencuba perkhidmatan pelayan DNS percuma di http://www.everydns.net/

Bagi anda yang mengendalikan domain penting seperti gov.my atau syarikat menyediakan laman web penting dalam segi capaian setiap masa perlu mempunyai dns server ke dua atau secondary dns. Ia perlu berasingan tempat dan ISP bagi tujuan memastikan salah satu DNS server tidak dapat dicapai akan sentiasa memastikan domain sentiasa wujud di Internet,

Bagi pembelian domain .my seperti .org.my com.my boleh merujuk laman mynic http://www.mynic.net/ bagi membuat permohonan.

Bagi organisasi yang mahu mengendalikan domainnya sendiri ia boleh dilakukan dengan murah dengan penggunaan Linux, BIND DNS dan perkakasan mudah.

Pastikan domain dimiliki oleh anda. Pastikan sekurang-kurangnya alamat email yang anda gunakan untuk pendaftaran adalah milik anda dengan anda seorang sahaja yang boleh membukanya.

Artikel sebelum ini

http://cikgucyber.blogspot.com/2008/06/virtualization-gabungkan-pelbagai-os.html

http://www.harisfazillah.info/sumberterbukauntukmicrosoftvista

Wassalam.

Harisfazillah Jamel

http://blog.harisfazillah.info/


Bukan Sekadar Internet Sahaja Nantikan kehadiran buku ini
dipasaran...

27 Jun 2008

Bukan Sekadar Internet Sahaja. Nantikan ia dipasaran ...


This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/my/ or send a letter to Creative Commons, 543 Howard Street, 5th Floor, San Francisco, California, 94105, USA.

Buat Duit di Internet
http://cybermoney2u.blogspot.com/


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yang Popular